Dette er Norwegian Seaweed Cluster
Norwegian Seaweed Cluster (NSC) skal utvikle et robust og effektivt innovasjonsøkosystem for makroalgeindustrien i Norge. Klyngen er finansiert av Innovasjon Norge, SIVA og NFR sammen med rundt rundt 70 bedrifter, FoU-institusjoner og andre aktører i hele verdikjeden.
NSCs Visjon
En lønnsom makroalgenæring for en bærekraftig fremtid.
NSCs Misjon
Gjennom innovasjon, kompetansebygging og samarbeid skal NSC legge til rette for industriell oppskalering av makroalgenæringa.
NSC skal skape lønnsomme verdikjeder med konkurransedyktige produkter med makroalger som ressurs i mat, fôr og biostimulant.
Målsetninger
Lønnsomme makroalgebedrifter innen 2028
Fremme en kultur for åpen kunnskapsdeling og tillit, der aktører drøfter flaskehalser og deler løsninger for å skape felles fremdrift
Strukturert samarbeid for større gjennomslag og raskere utvikling
Fokusgrupper
-
Fokusgruppen arbeider med følgende hovedområder:
Kartlegging av verdikjeder
Utvikling av markeder
Styrking av klyngemedlemmenes produkt- og markedskompetanse
I tillegg forvalter gruppen merkevaren Seagreens of Norway.
Fokusgruppen ledes av Maren Sæther fra Seaweed Solutions, og er organisert i to undergrupper med egne ansvarsområder:
Fôr og biostimulanter – ledet av Hermann Schips (Kelpinor)
Samarbeid med Sjømatrådet – ledet av Angelita Eriksen (Lofoten Seaweed)
Budsjett og administrativ støtte håndteres av klyngeledelsen.
Fokusgruppen er åpen for alle medlemmer i NSC.
-
Fokusgruppen arbeider for å styrke verdikjeden gjennom to sentrale innsatsområder:
Optimalisering av produksjonen – med mål om å øke volumet og redusere kostnadene
Forbedring av prosesseringsmetoder – inkludert stabilisering av råvaren og effektiv videreforedling
Gruppen ledes av Ole Christian Kjerrgård fra Lerøy Ocean Forest, og har som mål å bidra til en mer robust, effektiv og lønnsom tarenæring.
Budsjett og administrativ støtte håndteres av klyngeledelsen.
Fokusgruppen er åpen for alle medlemmer i NSC.
-
Fokusgruppen arbeider med å utvikle:
Protokoller for miljøovervåkning
En helhetlig bærekraftstrategi
En nasjonal strategi for taredyrking
En viktig del av arbeidet er dialog med myndigheter og forvaltning, samt oppfølging av forskrifter og høringer, for å styrke en felles, faktabasert stemme for den norske tarenæringen.
Gruppen ledes av Gunnar Skjellvik fra Polaralge, og budsjett og administrativ støtte håndteres av klyngeledelsen.
Fokusgruppen er åpen for alle medlemmer i NSC.
Markedsområder
-
Mat
Makroalger fra Norge har en unik smak og næringsprofil med stort potensial som matvare. Mat og næringsmidler er det størte markedsegmentet for alger internasjonalt.
-
Fôr
Makroalger fra Norge har en unik næringsprofil og bioaktive forbindelser med potensial som ingrediens i dyrefôr. Innsatsen for å finne nye fôrråvarer øker globalt og nasjonalt.
-
Biostimulanter
Globalt finnes det et betydelig marked for biostimulanter med stort potensial som jordforbedringsmiddel. Makroalger har allerede dokumenterte positive effekter.
Klyngeteam
-
Elin Bjørndal Njåstad
-
Marit Gjerstad
Styringsgruppe
-
Ole Christian Kjerrgård
Leder
Lerøy Ocean Forest -
Leonore Olsen
Nestleder
Sjy Seaweed -
Maren Sæther
Medlem
Seaweed Solutions -
Dagbjørn Skipnes
Medlem
Nofima -
Jarle Løvland
Medlem
Nordlandsforskning -
Pierrick Stévant
Medlem
Møreforskning -
Gunnar Asle Skjellvik
Medlem
Polaralge -
Odd Elvebø
Medlem
Arctic Feed Ingredients AS -
Janina Lamøy
Observatør
Innovasjon Norge
Kontakt oss
Vil du bli medlem i NSC, har du spørsmål du trenger svar på, eller noe du vil snakke med oss om?