top of page
Forfatterens bildeBenedikte Koldingsnes

Storkjøkken-prosjektet er i gang - Kurs for kokker gir ny innsikt

Vi i Norwegian Seaweed Association (NSA) har som mål å utvikle komplette verdikjeder for bl.a. tare i mat og i samarbeid med flere kantiner på Vestlandet og Bergen Kommune som finansierer prosjektet, har vi gjennomført en inspirerende workshop for kokker i storkjøkken, hvor de fikk opplæring i bruk og tilberedning av tare som råvare.


Glade kursdeltagere fra Sammen, Søtt&Salt/4Service og Helse-Bergen, sammen med Anders Isager som holdt kurset på oppdrag for NSA. (Kokker fra Equinor Offshore Catering og Matgal ble forhindret i å delta.)


Bakgrunn for prosjektet

Tare spiller en nøkkelrolle i den fremtidige bioøkonomien, ikke bare som en miljøvennlig ressurs, men også som en næringsrik matvare. Tare bidrar til havets helse ved å rense vannet, fremme biologisk mangfold og resirkulere karbondioksid. I en tid hvor klimaendringer og ressursknapphet truer global matsikkerhet, kan tare være en bærekraftig løsning for å fø en voksende befolkning.


Tare som en del av fremtidens menyer

Målet med prosjektet er å øke etterspørselen etter tare i storhusholdningsbransjen (HORECA). Med over én million lunsjmåltider servert daglig i norske kantiner, ser vi et stort potensial for å introdusere tare som en sunn og bærekraftig ingrediens i det daglige kostholdet til både studenter og voksne.


Gjennom vår workshop fikk kokkene verdifull innsikt om fordelene med tare som råvare og lærte konkrete tilberedningsmetoder. Deltakerne testet ulike retter med tare og utforsket hvordan denne marine ressursen kan implementeres i storkjøkkenmenyer.


Kokkene brukte forskjellige tare-sorter og formater og tryllet frem mange smakfulle retter.


Veien videre

Neste fase av prosjektet er å implementere tare i menyene rundt om, samle tilbakemeldinger fra spisegjestene og tilpasse rettene ift. smakspreferanser. Målet er å skalere opp prosjektet til flere kantiner i hele landet, og bidra til en økt forståelse av tare som mat, redusere barrierer og gjøre det enklere for storkjøkken å tilby bærekraftige matvalg.


Bor du i Bergen så håper vi at du vil gå innom spisestedene til Sammen, Søtt&Salt og Helse-Bergen og prøve ut de nye rettene som kommer på menyene der etterhvert. Del gjerne din tilbakemelding med oss! God appetitt!



52 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page