top of page

NSC Klyngesamling 2024

Forfatterens bilde: Benedikte KoldingsnesBenedikte Koldingsnes

Bergen, 19.-20.sept. 2024


Etter 1 måned med regn skinte endelig sola i Bergen og tare-entusiaster fra vårt langstrakte land samlet seg til Norwegian Seaweed Cluster sin årlige klyngesamling.


Som vanlig starter samlingen med en god runde «kysten rundt» der tare-produsentene deler sine erfaringer. 2024 er generelt preget av at markedet ikke har løsnet og derav har taredyrkerne produsert mindre tare. 300 tonn ble høstet i 2024 som er en halvering fra året før.


Prosessering/stabilisering er fremdeles en nøtt som må løses, og i år ble det testet konservering med melkesyre, sitronsyre, blansjering, frysing og flere testet ny tørketeknologi. Fremdeles preges verdikjeden av mye manuell håndtering og ytterligere teknologisk utvikling og effektivisering er et behov.


Det har skjedd spennende utvikling på anleggsdesign, inkludert teknologisk utvikling på utsett og høsting av tare. Rune Sakslo fra Blue Harvest Technology presentere sitt konsept Loop Farm, som løser mye av tauproblematikken og setter ut og høster i en loop. Loop Farm fikk stor respons på Seagriculture på Færøyene, og har hatt flere kundebesøk.


Ocean Forest har vært i Sverige og tørket 50 tonn med butare. Sammen med Ocean Innovation Katapult vil de sammenstille resultater for flere tørketester for å få samlet erfaringer med ulike teknologier og preprosessering av tare-biomassen. Dette for å unngå å gjøre samme testene og for å kjappere finne veien til mål.


Børge Grønbeck fra Norges Sjømatråd deltok via Teams, og formidlet at de ser en sterk økende trend innen vegan/vegetarianer-segmentet og etterspørsel etter produkter her. Per i dag finnes det ikke bedriftsinitiativ eller midler til tare-næringa spesielt, men at Sjømatrådet har mye markedsinnsikt og analyser for mange potensielle markeder. Oppfordring til alle å melde seg inn i fokusgruppe Marked for å delta i diskusjonen, leder for gruppen er Angelita Eriksen i Lofoten Seaweed Company.


Eurofins kom med et forslag på analysepakker som var delt opp i «Need to know» - «Nice to know» iht lover og regler.


Etter fullført program dro vi på bedriftsbesøk til Bareksten Gin/OSS Destillery for å smake på edle dråper og lære mer om hvordan Stig Bareksten utvikler sine produkter. Dagen ble rundet av med en smakfull middag og en magisk solnedgang på Ulrikens topp, som var en flott avlsluttning for klyngesamlingen.


Takk for gode innspill og disksjoner rundt rammevilkår, økonomi og andre aktiviteter i klyngen.



39 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page